Noticies

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

 2024 06 08 Conferències Obrint el passat Imatge per Pantalla TV 4040x2160 px

El dissabte 8 de juny, a 2/4 de 12, a l’auditori de la Sala Galà, al carrer del Molí s’impartirà la conferència: la transformació del paisatge cassanenc al llarg dels segles. Aquest acte forma part de la programació de la Setmana Internacional dels Arxius i també del cicle Obrint el passat, organitzat per l’arxiu municipal de Cassà.

Des de l’aparició de l’agricultura i la ramaderia durant el Neolític els humans han transformat el territori que hi havia al seu voltant. Aquests canvis es varen fer cada cop més importants durant l’edat mitjana i l’edat moderna quan es varen començar a dessecar les zones inundades o a talar els boscos per convertir-los en zones de conreu. Al llarg dels anys també van canviar els tipus de conreus (cereals, vinyes, fruiters, etc.). En aquesta conferència revisarem alguns d’aquests canvis en el paisatge produïts dins del terme de Cassà a partir de la documentació antiga de l’Arxiu Municipal.

Paral·lelament a la conferència s’ha organitzar pel dia 13 d’octubre una activat complementària que serà una ruta de descoberta pel veïnat de Matamala que ens exemplificarà els canvis que s’han produït en el paisatge cassanenc

La conferència anirà a càrrec de, Xavier Niell Ciurana, arqueòleg i llicenciat en Història, Màster en Iniciació a la Recerca en Humanitats a la Universitat de Girona, membre de l’Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i del Grup de Recerca i Estudis Cassanencs (GREC). És coautor amb Pau Roig de Coves, dòlmens i menhirs. Monuments megalítics del Baix Empordà, Gironès i la Selva, i coautor amb Joaquim Mundet dels volums de la col·lecció “Toponímia de Cassà de la Selva”: Serinyà, el Termenal de Cassà, Esclet (2021). Ha realitzar excavacions arqueològiques i diferents estudis sobre el període de la Guerra Civil a Cassà, com el bombardeig de Cassà el 29 de gener de 1939, les fosses comunes de la Guerra Civil o l’estudi sobre la repressió que va patir el personal polític de l’Ajuntament de Cassà durant els primers anys de la dictadura franquista. És a més autor de l’inventari de jaciments arqueològics i de bens etnològics a Cassà de la Selva.SIA24_capºalera_YOUTUBE_2560x424px.jpg

2024 05 18 Tarja invitacio Conferències Obrint el passat Arxiu"Governar un terme castral a finals del segle XIV. El cas de Cassà de la Selva” és el títol de la conferència que es farà aquest dissabte 18 de maig a 2/4 de 12 del migdia. A diferència d'altres ocasions la conferència es celebrarà a l’auditori Salvador Coma de La Salle (antiga capella de les Monges) al carrer Germà Agustí, 15. 

A les darreries del segle XIV, es registra una intensa conflictivitat sobre la titularitat de Cassà. Però a banda de la violència que hi va haver, sabem com es governava aquest territori?. Trobem la resposta a través de les actes produïdes per la cort jurisdiccional i la notaria locals, que ens informen de com s'exercia justícia, s'ordenava l'espai públic o es dictaven ordres a la comunitat. També es donaran noves notícies sobre el castell de Cassà, que va ser rehabilitat després de la crema del castell l'any 1390.
La conferència serà càrrec de Lluís Sales i Favà, investigador sobre la baixa edat mitjana format a la Universitat de Girona i doctor en Història. En l’actualitat té una Bolsa de Investigação Pós-doctoral a l'IEM-Universida de Nova de Lisboa, amb un projecte sobre el comerç a Barcelona entre els segles XV i XVIPrèviament, va estar contractat com a investigador associat al King's College de Londres concretament en el projecte "Les abelles al món medieval:
perspectives econòmiques, ambientals i culturals".

L'acte compte amb la col·laboració de La Salle de Cassà de la Selva

2024 04 13 Conferències Obrint el passat Imatges XXSS ArxiuTres moments de la migració. Tres orígens: Occitània, Pirineu i Andalusia

A l'auditori de la Sala Galà, al carrer del Molí, aquest dissabte, 13 d'abril, es durà a terme la quarta conferència del V cicle de conferències de l’arxiu: Obrint el passat i estarà dedicat a fer un repàs de diferents onades de migració que han fet que Cassà tingués uns augments de població molt importants en èpoques molt concretes. Dels poc més de 400 habitants que apareixen en el fogatge de 1553 es va passar a les 8.000 persones censades a finals del segle XX. En aquests 450 anys es varen donar tres períodes en què a la vila s’hi va afegir un nombre considerable de població vinguda de lluny. Un primer període, al llarg de tot el segle XVII provinents de terres occitanes. Un segon període, des de finals del segle XVIII i durant tot el segle XIX de carboners pirinencs. I finalment el tercer període, la migració andalusa principalment, a partir de mitjans dels anys 50 del segle passat. Durant el decurs de la conferència hi seran presents alguns dels testimonis d'aquest últim període de migració a Cassà.
La conferència la impartirà la cassanenca Dolors Rubirola Sitjas, Mestra d’Educació Primària a l’ensenyament públic durant trenta-set anys i llicenciada en Història. En l’actualitat està jubilada professionalment i és membre del GREC (Grup de Recerca i Estudis Cassanencs). En els darrers deu anys ha començat a fer recerca geneaològica familiar i com a conseqüència, altres cerques d’àmbit local que m’han portat al treball per a la conferència sobre la migració i també, a la publicació del Descobrim Cassà n.19 del 2022 dedicat a les Llevadores.

2024 03 16 Tarja invitacio Conferències Obrint el passat ArxiuCom seria Cassà si s’haguessin realitzat algunes de les obres projectades que no es varen executar i si no s’haguessin enderrocat algunes construccions emblemàtiques. L’Arxiu Municipal compte amb prou informació per iniciar un passeig per recrear aquest Cassà que no s’ha fet realitat amb decisions preses entre els anys 1891 i 1989. La conferència serà a càrrec de Dolors Grau Ferrando, llicenciada en història i arxivera municipal de Cassà de la Selva, autora de publicacions sobre història local i història de la fotografia.

La conferència s’acabarà amb la inauguració d’una exposició que es podrà visitar a partir del dilluns dia 18 de març al segon pis de can Trinxeria i fins el 12 d’abril en horari de dilluns a divendres de 9 a 14 hores i els caps de setmana que hi hagi activitats programades a l’equipament.

Conf 2 El receptari cassanencEl dissabte dia 10 de febrer, a 2/4 de 12, es durà a terme la segona conferència del Vè cicle de conferències de l’Arxiu: Obrint el passat, que en aquesta ocasió canvia d’escenari i es trasllada a l’Auditori de la Sala Galà, al carrer del Molí, 9, atès que compte amb un aforament més gran. En aquesta ocasió l’estudiós de la Cultura Pep Vila Medinyà ens parlarà del receptari cassanenc de Can Frigola que es troba dipositat a l’Arxiu Municipal de Cassà. És un quadern de remeis de mitjan segle XIX (per a persones i animals: bous i porcs), de secrets (per tenyir paper, per fer treballs manuals amb palla, fabricar vernissos), de cuina, rebosteria, cosmètica.

Al final de l'acte s'oferirà un tastet d'una de les receptes incloses en aquesta llibreta.