Noticies

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

2024 04 13 Conferències Obrint el passat Imatges XXSS ArxiuTres moments de la migració. Tres orígens: Occitània, Pirineu i Andalusia

A l'auditori de la Sala Galà, al carrer del Molí, aquest dissabte, 13 d'abril, es durà a terme la quarta conferència del V cicle de conferències de l’arxiu: Obrint el passat i estarà dedicat a fer un repàs de diferents onades de migració que han fet que Cassà tingués uns augments de població molt importants en èpoques molt concretes. Dels poc més de 400 habitants que apareixen en el fogatge de 1553 es va passar a les 8.000 persones censades a finals del segle XX. En aquests 450 anys es varen donar tres períodes en què a la vila s’hi va afegir un nombre considerable de població vinguda de lluny. Un primer període, al llarg de tot el segle XVII provinents de terres occitanes. Un segon període, des de finals del segle XVIII i durant tot el segle XIX de carboners pirinencs. I finalment el tercer període, la migració andalusa principalment, a partir de mitjans dels anys 50 del segle passat. Durant el decurs de la conferència hi seran presents alguns dels testimonis d'aquest últim període de migració a Cassà.
La conferència la impartirà la cassanenca Dolors Rubirola Sitjas, Mestra d’Educació Primària a l’ensenyament públic durant trenta-set anys i llicenciada en Història. En l’actualitat està jubilada professionalment i és membre del GREC (Grup de Recerca i Estudis Cassanencs). En els darrers deu anys ha començat a fer recerca geneaològica familiar i com a conseqüència, altres cerques d’àmbit local que m’han portat al treball per a la conferència sobre la migració i també, a la publicació del Descobrim Cassà n.19 del 2022 dedicat a les Llevadores.

2024 03 16 Tarja invitacio Conferències Obrint el passat ArxiuCom seria Cassà si s’haguessin realitzat algunes de les obres projectades que no es varen executar i si no s’haguessin enderrocat algunes construccions emblemàtiques. L’Arxiu Municipal compte amb prou informació per iniciar un passeig per recrear aquest Cassà que no s’ha fet realitat amb decisions preses entre els anys 1891 i 1989. La conferència serà a càrrec de Dolors Grau Ferrando, llicenciada en història i arxivera municipal de Cassà de la Selva, autora de publicacions sobre història local i història de la fotografia.

La conferència s’acabarà amb la inauguració d’una exposició que es podrà visitar a partir del dilluns dia 18 de març al segon pis de can Trinxeria i fins el 12 d’abril en horari de dilluns a divendres de 9 a 14 hores i els caps de setmana que hi hagi activitats programades a l’equipament.

Conf 2 El receptari cassanencEl dissabte dia 10 de febrer, a 2/4 de 12, es durà a terme la segona conferència del Vè cicle de conferències de l’Arxiu: Obrint el passat, que en aquesta ocasió canvia d’escenari i es trasllada a l’Auditori de la Sala Galà, al carrer del Molí, 9, atès que compte amb un aforament més gran. En aquesta ocasió l’estudiós de la Cultura Pep Vila Medinyà ens parlarà del receptari cassanenc de Can Frigola que es troba dipositat a l’Arxiu Municipal de Cassà. És un quadern de remeis de mitjan segle XIX (per a persones i animals: bous i porcs), de secrets (per tenyir paper, per fer treballs manuals amb palla, fabricar vernissos), de cuina, rebosteria, cosmètica.

Al final de l'acte s'oferirà un tastet d'una de les receptes incloses en aquesta llibreta.

Avui, 29 de gener fa 85 anysUficcio Storico AMI Roma David Gesali del bombardeig sobre el poble de Cassà de la Selva que desgraciadament va ocasionar nombroses víctimes i danys personals. Des de l'Arxiu Municipal es va encarregar una recerca a l'historiador cassanenc Xavier Niell i es va elaborar un itinerari anomenat Cassà sota les bombes.

En l'apartat memòria democràtica d'aquesta pàgina web, https://cassaarxiu.cat/noticies-memoria, podeu llegir o descarregar-vos el treball de recerca. I en numeroses pàgines apareix l'itinerari senyalitzat que podeu seguir pels carrers de Cassà: 

https://cassa.cat/sotalesbombeshttps://naturalocal.net/ca/rutes-senderisme-catalunya/rutes-senderisme-girona/rutes-senderisme-gavarres/cassa-sota-les-bombeshttps://ca.wikiloc.com/rutes-a-peu/ruta-cassa-sota-les-bombes-128475992https://www.femturisme.cat/ca/rutes/ruta-cassa-de-la-selva-sota-les-bombes.

Obrint el passat 3

Fer i desfer. Memòria i vicissituds del gran retaule major de l’església de Sant Martí de Cassà de la Selva

El dissabte 20 de gener, a les 11 del matí, a la sala de formació de can Trinxeria, al segon pis de la plaça de la Coma, número 16, s’inicia el nou cicle de conferències de l’arxiu titulat Obrint el passat. Un recorregut pels documents de l’Arxiu Municipal de Cassà de la Selva. En el decurs de l’acte d’aquest dissabte també es presentarà la publicació digital de l’anterior cicle de conferències I després de la guerra, què? que es va desenvolupar del novembre del 2021 al gener del 2022. 

En aquesta primera conferencia, a càrrec de Francesc Miralpeix, doctor en Història de l'Art, es farà un repàs a les vicissituds per les que ha passat el retaule major de Sant Martí de Cassà de la Selva, des de la seva construcció a principis del segle XVIII, per l’eminent escultor vigatà Pau Costa, fins a la seva reconstrucció en els anys cinquanta després que  la Guerra Civil espanyola esborrés el rastre del passat monumental i artístic de l'església de Sant Martí de Cassà i de tantes altres esglésies. La voluntat de reconstruir-ne un de nou amb els pocs vestigis conservats, a imatge i semblança de l’original barroc, portarà a reflexionar sobre les noves directrius en l’ornamentació dels temples i sobre alguns elements singulars del parament moble de l’església de Sant Martí al llarg dels segles. 

El coordinador d'aquest nou cicle és Joaquim Carreras, llicenciat en història i cap de l’Arxiu del Consell Comarcal de la Selva. En aquest nou projecte es preten posar en valor la tasca dels arxius municipal que són els responsables de la custodia i preservació de la documentació; de tractar o descriure-la en inventaris i catàlegs i els que han de facilitar l’accés a la informació que contenen. El cicle consta de deu conferències a càrrec d’especialistes en els temes a tractar. A aquesta primer conferència li seguiran: El  receptari cassanenc de Can Frigola: remeis, secrets, cuina i rebosteria, a càrrer de Pep Vila i Medinyà, el 10 de febrer; Projectes no realitzats i patrimoni perdut, a càrrec de Dolors Grau i Ferrando, el 16 de març; L’arribada de gent nova a Cassà. Del segle XVII al segle XX. Tres moments de la migració. Tres orígens: Occitània, Pirineu i Andalusia, a càrrec de Dolors Rubirola, el 13 d’abril; Governar un terme castral a finals del segle XIV. El cas de Cassà de la Selva a càrrec de Lluís Sales i Favà, el 18 de maig; Un jesuïta reclòs a Cassà de la Selva durant la Guerra Civil Espanyola: El P. Longí Navàs SJ i la recuperació del seu Herbari, a càrrec de Carles Burguera i Martin, el 21 de setembre; Obrerisme històric cassanenc a càrrec de Josep Lluís Òdena Rodríguez, el 19 d’octubre; Mestres de riera i d’estanys de la plana de La Selva, s. XIII-XIX a càrrec d’Elvis Mallorquí el 16 de novembre; Repressió dels treballadors públics durant el franquisme a càrrec de Núria Casellas i Noguer, el 14 de desembre.

Una de les novetats d’aquest nou cicle de conferències és l’organització d’activitats complementàries al voltant de cadascuna de les conferències, algunes de les quals comptaran amb la col·laboració del Grup de Recerca i Estudis Cassanencs (GREC). Així al final de la conferència d’aquest dissabte 20 de gener s’ha programat una visita comentada al retaule i li seguiran a les xerrades: tastets, exposicions, rutes, visites teatralitzades, tallers…