Aquest proper dissabte dia 14 de desembre, a l'auditori de la Sala Galà, a 2/4 de 12 del migdia, s'impartirà l'última conferència del cicle Obrint el passat. Sota el títol de Repressió dels treballadors públics durant el franquisme. Els treballadors públics també es varen veure afectats per la repressió franquista i es varen crear expedients amb títols tan explícits com depuracions, que varen tenir com a objectiu acomiadar aquelles persones que no eren d’interès al nou règim. Alguns d’aquests varen veure com després de treballar sota governs de diferents ideologia finalment eren acomiadats. Al finalitzar la conferència hi haurà una exposició de documents originals de l’arxiu. Núria Casellas Noguer és arxivera, llicenciada en Història, i graduada en Arxivística i Gestió de Documents. És autora de publicacions de temàtica local. Ha publicat Sa Riera. Tota una vida a Sa Llongada: El Fraternal. 125 anys i l’article “Setanta anys per llegir unes cartes”.
Per aquest diumenge, dia 24 de novembre, des de l'Arxiu Municipal hem organitzat una ruta per conèixer alguns dels elements hidràulics històrics que es conserven a Cassà de la Selva. El punt de trobada és l'Ajuntament de Cassà, a la rambla Onze de Setembre, a les 10 del matí. Des d'allà ens dirigirem amb vehicles particulars fins al veïnat de Mosqueroles des d'on sortirà el recorregut a peu conduït pel doctor en Història Elvis Mallorquí. Un dels punts a visitar serà l'antiga mina que va permetre l'assecamanet de l'estany de Mosqueroles i per visitar-lo és recomenable portar un frontal i una gorra i si ha plogut, un calçat adequat.
La sortida és una activitat complementària a la conferència que es va fer dissabte passat a l'auditori Salvador Coma de la Salle i que la va impartir el mateix Elvis Mallorquí sota el títol de "Mestres de riera i d'estanys de la plana de La Selva, segles XIII-XIX".
L'activitat compta amb la col·laboració de Judith Dalmau.
La conferència d'aquest dissabte del cicle Obrint el Passat que organitza l'Arxiu Municipal de Cassà de la Selva canvia la seva ubicació i es trasllada a l'Auditori Salvador Coma de la Salle (a l'antiga capella de les monges), del carrer Germà Agustí, 15. L'hora continua essent la mateixa: a 2/4 de 12.
A banda de l’estany de Sils, que no va ser dessecat completament fins al 1851, a la plana de la Selva han existit molts altres estanys menors i moltes zones d’aiguamolls que van anar essent dessecats entre els segles XIII i XIX. La lluita dels pagesos per fer fora l’aigua i per obtenir nous espais de conreu, d’alta fertilitat, va ser llarga: cada avenç podia perdre’s a causa dels freqüents episodis d’aiguats i inundacions. Al capdavant d’aquesta lluita secular hi solem trobar alguns especialistes i bon coneixedors del comportament de les aigües als seus pobles de residència. Sovint actuen com a consellers de les comunitats pageses a l’hora d’emprendre obres de canalització o de desguàs i també com a àrbitres a l’hora de resoldre els conflictes que podien sorgir entre veïns. Els podríem designar, genèricament, com a ‘mestres de rieres i estanys’.
Aquest és el resum de la conferència que impartirà Elvis Mallorquí, historiador i professor a l’ensenyament secundari. Doctor en Història el 2007 a la Universitat de Girona amb la tesi Parròquia i societat rural al bisbat de Girona, segles XIII i XIV. Ha publicat col·leccions documentals dels monestirs de Sant Miquel de Cruïlles i Sant Pere dels Galligants i dels Cartellà, cavallers de Maçanet de la Selva, així com treballs sobre la toponímia, el delme, els camins antics i la història local de diverses poblacions de la Selva i, darrerament, de Castelló d’Empúries. És autor del llibre Una visita particular. Cassà de la Selva, 1320, publicat per l’Ajuntament de Cassà de la Selva el 2021 i va ser el coordinador del primer cicle de conferències de l’Arxiu que portava per títol: les guerres i els seus efectes. És col·laborador habitual de la revista Gavarres.
Com a activitat complementària el diumenge 24 de novembre s'ha organitzat una ruta pels elements hidràulics històrics.
L'any 1919, l’any de la vaga de La Canadenca dues obreres de la indústria del suro de Cassà, Rosa Gispert i Mercè Soler, varen ser acomiadades a causa de les seves reivindicacions. Aquest conflicte laboral va derivar en un vaga impulsada per la societat El Porvenir i el locaut per part de la patronal. Durnat la Guerra Civil els obrers organitzats van col·lectivitzar moltes empreses catalanes i el cassanenc Josep Xena, dirigent de la CNT i alcalde de l’Hospitalet de Llobregat, fou un dels impulsors d’aquesta destacada transformació econòmica i social. Aquests són només dos fets destacalts de l'obrerisme històric cassanenc entre molts d'altres. La conferència anirà a càrrec de l'historiador i màster en Gestió del Patrimoni Cultural Josep Lluís Òdena i es durà a terme aquest dissabte, dia 19 d'octubre, a l'auditori de la Sala Galà a les 11.30. Com a activitat complementària a la conferència es visionaran dos reportatges relacionats amb la temàtica de la conferència
Des de l’Arxiu Municipal de Cassà de Selva us convidem a la ruta de descoberta de la transformació del paisatge de Cassà de la Selva al llarg del temps. Aquesta activitat és complementària a conferència que es va realitzar el passat 8 de juny i forma part de les Jornades Europees de Patrimoni (JEP2024). Hem preparat una sortida pel veïnat de Matamala, conduït per l'historiador Xavier Niell, per descobrir-ne alguns d'aquests elements que moltes vegades ens han passat desapercebuts.L’acte es realitzarà el diumenge 13 d’octubre. La sortida es farà a les 9:30 del matí, davant de la plaça de l’Institut. La ruta és a peu i el recorregut total és d'uns 5 quilòmetres aproximadament.