La conferència d'aquest dissabte del cicle Obrint el Passat que organitza l'Arxiu Municipal de Cassà de la Selva canvia la seva ubicació i es trasllada a l'Auditori Salvador Coma de la Salle (a l'antiga capella de les monges), del carrer Germà Agustí, 15. L'hora continua essent la mateixa: a 2/4 de 12.
A banda de l’estany de Sils, que no va ser dessecat completament fins al 1851, a la plana de la Selva han existit molts altres estanys menors i moltes zones d’aiguamolls que van anar essent dessecats entre els segles XIII i XIX. La lluita dels pagesos per fer fora l’aigua i per obtenir nous espais de conreu, d’alta fertilitat, va ser llarga: cada avenç podia perdre’s a causa dels freqüents episodis d’aiguats i inundacions. Al capdavant d’aquesta lluita secular hi solem trobar alguns especialistes i bon coneixedors del comportament de les aigües als seus pobles de residència. Sovint actuen com a consellers de les comunitats pageses a l’hora d’emprendre obres de canalització o de desguàs i també com a àrbitres a l’hora de resoldre els conflictes que podien sorgir entre veïns. Els podríem designar, genèricament, com a ‘mestres de rieres i estanys’.
Aquest és el resum de la conferència que impartirà Elvis Mallorquí, historiador i professor a l’ensenyament secundari. Doctor en Història el 2007 a la Universitat de Girona amb la tesi Parròquia i societat rural al bisbat de Girona, segles XIII i XIV. Ha publicat col·leccions documentals dels monestirs de Sant Miquel de Cruïlles i Sant Pere dels Galligants i dels Cartellà, cavallers de Maçanet de la Selva, així com treballs sobre la toponímia, el delme, els camins antics i la història local de diverses poblacions de la Selva i, darrerament, de Castelló d’Empúries. És autor del llibre Una visita particular. Cassà de la Selva, 1320, publicat per l’Ajuntament de Cassà de la Selva el 2021 i va ser el coordinador del primer cicle de conferències de l’Arxiu que portava per títol: les guerres i els seus efectes. És col·laborador habitual de la revista Gavarres.
Com a activitat complementària el diumenge 24 de novembre s'ha organitzat una ruta pels elements hidràulics històrics.