Noticies

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Obrint el passat 3

Fer i desfer. Memòria i vicissituds del gran retaule major de l’església de Sant Martí de Cassà de la Selva

El dissabte 20 de gener, a les 11 del matí, a la sala de formació de can Trinxeria, al segon pis de la plaça de la Coma, número 16, s’inicia el nou cicle de conferències de l’arxiu titulat Obrint el passat. Un recorregut pels documents de l’Arxiu Municipal de Cassà de la Selva. En el decurs de l’acte d’aquest dissabte també es presentarà la publicació digital de l’anterior cicle de conferències I després de la guerra, què? que es va desenvolupar del novembre del 2021 al gener del 2022. 

En aquesta primera conferencia, a càrrec de Francesc Miralpeix, doctor en Història de l'Art, es farà un repàs a les vicissituds per les que ha passat el retaule major de Sant Martí de Cassà de la Selva, des de la seva construcció a principis del segle XVIII, per l’eminent escultor vigatà Pau Costa, fins a la seva reconstrucció en els anys cinquanta després que  la Guerra Civil espanyola esborrés el rastre del passat monumental i artístic de l'església de Sant Martí de Cassà i de tantes altres esglésies. La voluntat de reconstruir-ne un de nou amb els pocs vestigis conservats, a imatge i semblança de l’original barroc, portarà a reflexionar sobre les noves directrius en l’ornamentació dels temples i sobre alguns elements singulars del parament moble de l’església de Sant Martí al llarg dels segles. 

El coordinador d'aquest nou cicle és Joaquim Carreras, llicenciat en història i cap de l’Arxiu del Consell Comarcal de la Selva. En aquest nou projecte es preten posar en valor la tasca dels arxius municipal que són els responsables de la custodia i preservació de la documentació; de tractar o descriure-la en inventaris i catàlegs i els que han de facilitar l’accés a la informació que contenen. El cicle consta de deu conferències a càrrec d’especialistes en els temes a tractar. A aquesta primer conferència li seguiran: El  receptari cassanenc de Can Frigola: remeis, secrets, cuina i rebosteria, a càrrer de Pep Vila i Medinyà, el 10 de febrer; Projectes no realitzats i patrimoni perdut, a càrrec de Dolors Grau i Ferrando, el 16 de març; L’arribada de gent nova a Cassà. Del segle XVII al segle XX. Tres moments de la migració. Tres orígens: Occitània, Pirineu i Andalusia, a càrrec de Dolors Rubirola, el 13 d’abril; Governar un terme castral a finals del segle XIV. El cas de Cassà de la Selva a càrrec de Lluís Sales i Favà, el 18 de maig; Un jesuïta reclòs a Cassà de la Selva durant la Guerra Civil Espanyola: El P. Longí Navàs SJ i la recuperació del seu Herbari, a càrrec de Carles Burguera i Martin, el 21 de setembre; Obrerisme històric cassanenc a càrrec de Josep Lluís Òdena Rodríguez, el 19 d’octubre; Mestres de riera i d’estanys de la plana de La Selva, s. XIII-XIX a càrrec d’Elvis Mallorquí el 16 de novembre; Repressió dels treballadors públics durant el franquisme a càrrec de Núria Casellas i Noguer, el 14 de desembre.

Una de les novetats d’aquest nou cicle de conferències és l’organització d’activitats complementàries al voltant de cadascuna de les conferències, algunes de les quals comptaran amb la col·laboració del Grup de Recerca i Estudis Cassanencs (GREC). Així al final de la conferència d’aquest dissabte 20 de gener s’ha programat una visita comentada al retaule i li seguiran a les xerrades: tastets, exposicions, rutes, visites teatralitzades, tallers…