Noticies

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Aquest dissabte 30 d'abril, a 2/4 de 12 del migdia, s'explicarà la desconeguda història de la participació dels soldats internacionals en els combats de la retirada de 1939 en una conferència que es durà a terme a l'espai del Casal de Jubilats, a la baix001_fotka_pavel_antos.jpgada Anselm Clavé.

Actualment, el paper dels soldats de les bri­gades internacionals només es relaciona amb els combats a la batalla de l’Ebre i el seu comiat a Barcelo­na l’octubre de 1938. Malgrat que historiogràficament aquesta és la idea que perviu, nombrosos soldats estrangers no van voler o no van poder tornar als seus paï­sos d’origen. És una història desconeguda que les brigades es van reactivar poc abans de la caiguda de Barcelona i que van col·labo­rar activament en el bloqueig a l’avançada enemiga, combatent allí on les condicions els van ser apropiades.

La conferència la impartiran David Gesalí Barrera, David Íñiguez Gracia, historiadors i especialistes en història aeronàutica a la Guerra Civil, són investigadors del Grup de Recerca DIDPATRI de la UB (Universitat de Barcelona) i d'ADAR (Associació d’Aviadors de la República). Fruit d’una extensa recerca a arxius nacionals i estrangers, són autors de més d’una vintena d’obres: Catalunya any zero (2018), Sota les bombes (2017), Els aeròdroms republicans de Girona (2017), La Guerra Aèria a Catalunya 1936-1939 (2012). Han publicat nombrosos articles i han participat en jornades internacionals, conferències i documentals. Han intervingut en la museïtzació del CIARGA (Centre d’Interpretació de l’Aviació Republicana) a Santa Margarida i Els Monjos o en l’exposició Sota les bombes, de la que en són comissaris. David Gesalí a més és l'autor del número 18 dels PLECS, publicació de l'Arxiu Municipal de Cassà, titulat l'Aeròdrom 317 i que és fruit de la seva investigació sobre el funcionament de l'aeròdrom de Cassà durant la Guerra Civil.   

A la fotografia Pavel Antos, brigadista internacional mort a Cassà de la Selva (AMCS. Michal Revilak)