Aquest dissabte a les 11:30 a l’espai del casal de jubilats, al carrer Anselm Clavé, el doctor en història Jordi Pons Pujol impartirà la conferència les víctimes dels camps nazis, dins el cicle de conferències I després de la guerra, què?, organitzat per l’Arxiu Municipal de Cassà de la Selva.
L’exili republicà a França del 1939 viu el seu episodi més tràgic amb els refugiats capturats per l’exèrcit alemany el juny de 1940 i la seva deportació al camp nazi de Mauthausen. Tres cassanencs hi són deportats a principis de 1941. Tots tres hi moren a finals d’any. Un altre cassanenc serà capturat més tard i emprat com a mà d’obra esclava al III Reich. I un darrer, Soler i Artau, resistent, serà arrestat per la Gestapo i deportat a Neuengamme. Sobreviu, però l’exili esdevé permanent.
Jordi Pons és autor d’una tesi doctoral sobre la política francesa respecte la Catalunya espanyola, ha fet recerques sobre deportats catalans als camps de concentració nazis, contribuint a la iniciativa de col·locació de llambordes stolpersteine. L’interessen l’exili català republicà a França i els processos de memòria històrica europeus. Forma part de l’Associació Memòria i Història de Manresa (memoria.cat).