Fa un segle la coneguda com a grip espanyola va fer estralls a tot el món. Un segle més tard el COVID19 ens fa evocar aquesta pandèmia ja centenària i cercar en la documentació a l'espera de localitzar alguna dada sobre l'afectació que va tenir a Cassà de la Selva.
I el que localitzem són dades que avalen que l'octubre de l'any 1918 va ser un mes negre per a Cassà. També descobrim com va actuar l'administració i les recomenacions que es donaven des de sanitat.
La Junta de Sanitat, convocada pel ple de l'Ajuntament de Cassà, es va reunir l’11 d’octubre de 1918 per parlar de la "invasión de la gripe" i sembla que no s'ho varen prendre gaire seriosament atès que diuen: “habrá muchos casos de gripe en el pueblo como los hay en tota España y aún en el Extranjero, aunque por suerte de caràcter benigno en general”. Això era l'11 d'octubre i quatre dies més tard veuen com els estralls de la "grip espanyola" superen segurament els pronòstics més pessimistes. Concretament des del dia 15 al 22 d’octubre hi ha catorze morts. Durant aquests vuit dies no n'hi ha ni un del sol en què no es produeix com a mínim una mort al poble a conseqüència de la grip (hi havia dies que 2 i 3 morts). En total el mes d’octubre es varen produir 39 defuncions (una xifra molt important si agafem com a referència les morts durant el mateix període del 1917 en el qual es varen produir 9 decesos). En 22 de les defuncions comprovem com la causa de la mort és compatible amb les conseqüències de la grip (pneunomies i bronconeumonies, pulmonies i bronquitis gripals) i encara n'hi podríem afegir tres (un de bronquitis capil·lar, un de bronquitis crònica i un de tuberculosi pulmonar). La franja d’edat anava des dels 13 anys als 64 anys, essent la franja més afectada la de la trentena. L’estat de pànic va ser tan gran que el 25 d’octubre l'Ajuntament de Cassà de la Selva va arribar a un acord amb el rector per tal que els tocs de campana es reduissin a un terç i el mes següent es va iniciar una subscripció popular per tal d’ajudar a les famílies dels malalts.
I quines eren les recomanacions que es feien des de la Junta de Sanitat per prevenir la malaltia?: higiene, ventilació, aïllament de les persones malaltes, evitar els llocs concorreguts per part de les persones sanes i desinfecció; mesures que cent anys més tard també ens recomanen o ens obliguen al seu compliment.
I tot això com ho sabem? Doncs per mitjà els llibres d’actes del ple de l’Ajuntament, alguns dels quals ja estan digitalitzats i que pujarem properament a la pàgina web de l’Arxiu, el llibre d’actes de la Junta de Sanitat i els llibres registre del Jutjat de Pau.