Fons personals

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

 

Volum: 0,50 metres lineals

Dates extremes:

Data d’ingrés: 1999, 2001, 2002 i 2003

Suport: paper, flexible

 

 

Contingut:

Material procedent del fons personal de Josep Bosch i Mercader, que consisteix en originals d’articles, apunts, transcripcions, recordatoris, programes, cartells, retalls de premsa, exemplars solts de publciacions cassanenques i fotocòpies de documents i altres articles

Documentació referent a l’empresa de transports Mateu i Mateu: documentació, imatges, pel·lícula, articles i butlletins .

Treball inèdit: Un llapís, una llibreta, una motxilla i la guerra. Dietari d’un cassanenc obligat a anar a la guerra.

Originals de les obres: Aproximació a la història de l'església de Sant Martí de Cassà de la Selva i Orfeó Catalunya.

Reculls: Dietari d'una excursió a Roma de l'any 1985. Record d'un viatge de l'any 1990. Cròniques de l'ahir (2 exemplars) recull d'articles publicats per Josep Bosch  a El Punt. Retalls d'una petita història recull d'articles publicats per Josep Bosch al Llumiguia. Cinc amors que no foren novel·la històrica de Josep Bosch i Mercader. Impressions d'un viatge a Terra Santa recull d'articles publicats per Mn. Xutglà al Llumiguia.

Originals:

Esbossos de la finca de can Cuqui.

Miscel·lani:

Documentació que fa referència al llibre del Teatre realitzat per Josep Bosch i Joan Codolà

Documentació sobre Ràdio Saturn (fotocòpies, cartells, apunts...)

Reportatges fotogràfics: masies cassanenques, enderrocament de l’Hospital Vell, detalls de llindes, portes, reixes i balcons cassanencs, Santa Pellaia, el Castellar, Montnegre, els Metges, la fira de Cassà, Sant Jordi i les obres a l’IES i al dispensari; creus (la de les monges, la del soldat desconegut, la del campanar i la del cementiri dels jueus), festes majors i corpus, plantada de pins a les Gavarres de l'any 1980; de l'homenatge al Dr. Pascual i al Doctor Ruscalleda.

Imatges soltes: vista de Cassà de la Selva a principis de segle XX, benedicció de la bandera del Sometent, altar de les Sogues abans de la destrucció el 1936, elements medievals en el campanar de l'església parroquial, de l'altar major de l'església parroquial abans de la destrucció l'any 1936, arribada de la verge de Fàtima, inauguració de l'Ajuntament a can Nadal l'any 1989, arribada dels reis l'any 1982 i del Nadal de l'any 1987, inauguració de la capella de l'hospital.

Pel·lícules: reportatges sobre Cassà i la Festa Major dels anys anys vuitanta, sobre l’empresa de transports Mateu i Mateu

Còpies: revista L'Ós de l'any 1933, llibre de Santa Pellaia i Santa Àgata, documentació sobre l'església parroquial, llibre de l'obra de la Verge Maria del Roser de l'any 1585 i i llibre del Sant Hospital de l'any 1850.

 

Història

Josep Bosch i Mercader va morir el gener de l’any 2009.

Va ser un prolífic articulista sobre temàtica local i va ser un dels fundadors de la revista localLlumiguia, mitjà en el qual va col·laborar fins al final de la seva vida.

Va estar molt vinculat a la parròquia i professionalment va treballar durant molts anys a l’empresa de transport Mateu i Mateu.

Va obtenir un accèssit al premi Pascual i Carbó de l’any 1987 amb el treball Història de l’Orfeó Catalunya i el va guanyar el 1989 amb el treball L’església de Sant Martí de Cassà de la Selva. Ambdóstreballs varen ser publicats i ha publicat també altres llibres de temàtica local: Cent anys de teatre cassanenc, Santa Pellaia i Santa Àgueda, Notes històriques de la Comunitat parroquial de l’Esperit Sant de Barcelona (1998) i Història de la parròquia d’Aiguaviva (2000).

Va escriure les seves memòries durant la Guerra Civil, treball que resta inèdit.