Fons personals

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

 

Volum: 0,50 metres lineals

Dates extremes:

Data d’ingrés: 1999, 2001, 2002 i 2003

Suport: paper, flexible

Instruments de descripció: Fitxa de fons, inventari (parcial)

 

 

Contingut:

Material procedent del fons personal de Josep Bosch i Mercader, que consisteix en fotografies, películes, originals d’articles i llibres , apunts, transcripcions, recordatoris, programes, cartells, retalls de premsa, exemplars solts de publicicions cassanenques i fotocòpies de documents i altres articles.

Hi ha una part important relativa a l'Orfeó Catalunya que permet resseguir amb detall la història de l'entitat: estatuts de 1901, memòries artístiques de diversos anys, actes, partitures, actuacions i documentació biogràfica i correspondència amb Gabriel Garcia, primer director de l'orfeó. Així mateix hi ha diverses cartes personals i relatives a l'Orfeó, com també obres publicades i inèdites del mateix productor. Cal destacar també tota una sèrie de fotografies (arxiu d’imatges). Entre la documentació del fons hi ha una important presència de fotocòpies (d’articles i treballs del seu interès) que s’hauria de sotmetre a avaluació.

Documentació referent a l’empresa de transports Mateu i Mateu: documentació, imatges, pel·lícula, articles i butlletins .

Treball inèdit: Un llapís, una llibreta, una motxilla i la guerra. Dietari d’un cassanenc obligat a anar a la guerra.

Originals de les obres: Aproximació a la història de l'església de Sant Martí de Cassà de la Selva i Orfeó Catalunya.

Reculls: Dietari d'una excursió a Roma de l'any 1985. Record d'un viatge de l'any 1990. Cròniques de l'ahir (2 exemplars) recull d'articles publicats per Josep Bosch  a El Punt. Retalls d'una petita història recull d'articles publicats per Josep Bosch al Llumiguia. Cinc amors que no foren novel·la històrica de Josep Bosch i Mercader. Impressions d'un viatge a Terra Santa recull d'articles publicats per Mn. Xutglà al Llumiguia.

Originals:

Esbossos de la finca de can Cuqui.

Miscel·lani:

Documentació que fa referència al llibre del Teatre realitzat per Josep Bosch i Joan Codolà

Documentació sobre Ràdio Saturn (fotocòpies, cartells, apunts...)

Reportatges fotogràfics: masies cassanenques, enderrocament de l’Hospital Vell, detalls de llindes, portes, reixes i balcons cassanencs, Santa Pellaia, el Castellar, Montnegre, els Metges, la fira de Cassà, Sant Jordi i les obres a l’IES i al dispensari; creus (la de les monges, la del soldat desconegut, la del campanar i la del cementiri dels jueus), festes majors i corpus, plantada de pins a les Gavarres de l'any 1980; de l'homenatge al Dr. Pascual i al Doctor Ruscalleda.

Imatges soltes: vista de Cassà de la Selva a principis de segle XX, benedicció de la bandera del Sometent, altar de les Sogues abans de la destrucció el 1936, elements medievals en el campanar de l'església parroquial, de l'altar major de l'església parroquial abans de la destrucció l'any 1936, arribada de la verge de Fàtima, inauguració de l'Ajuntament a can Nadal l'any 1989, arribada dels reis l'any 1982 i del Nadal de l'any 1987, inauguració de la capella de l'hospital.

Pel·lícules: reportatges sobre Cassà i la Festa Major dels anys anys vuitanta, sobre l’empresa de transports Mateu i Mateu

Còpies: revista L'Ós de l'any 1933, llibre de Santa Pellaia i Santa Àgata, documentació sobre l'església parroquial, llibre de l'obra de la Verge Maria del Roser de l'any 1585 i i llibre del Sant Hospital de l'any 1850.

 

Història

Josep Bosch i Mercader (1919-2009) va ser un dels fundadors de la revista Llumiguia. Va estar molt vinculat a la parròquia i professionalment va treballar durant molts anys a l’empresa de transports Mateu i Mateu. Va ser autor de diferents treballs relacionats amb Cassà que havien estat publicats a Llumiguia entre els quals cal destacar una història de l'església parroquial de Cassà, un sobre els cent anys de teatre cassanenc, un resum de la història de l'Orfeó Catalunya i un altre sobre les ermites de Santa Pellaia i Santa Àgata, a banda de nombrosos articles periòdics a la mateixa revista. També va publicar: Notes històriques de la Comunitat parroquial de l’Esperit Sant de Barcelona (1998) i Història de la parròquia d’Aiguaviva (2000). També havia estat un poeta molt prolífic i els seus versos eren habituals a les pàgines de la revista que ell va contribuir a fundar el 1944. Va escriure les seves memòries durant la Guerra Civil, treball que resta inèdit.

Instruments de descripció normalitzats

Descripció del fons Josep Bosch

Inventari del fons Josep Bosch