Noticies

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

L’Arxiu Municipal de Cassà (AMCS) participa enguany a la Setmana Internacional d’Arxius i del lema #ArxiusxDins. Dins les activitats d’aquesta setmana s’ha preparat el monogràfic  ‘Dones i Arxius’ on podreu trobar diferents activitats digitals, una exposició digital de fotografia ‘Arxius amb noms de dones’ i un inventari dels fons de les dones als arxius. És en aquest última activitat, en la difusió de l'inventari dels fons de les dones als arxius on hi ha la presència de l’AMCS.

En total hi ha vuit fons, col·leccions o conjunts de documentació de l’Arxiu Municipal de Cassà de la Selva en els quals tenen protagonisme les dones:

La col·lecció de la publicació escolar del col·legi Vilaret, “Ecos Juveniles” (1903-1905) impulsada per Pilar Vilaret.

El fons documental d’una germandat La Mutualidad Femenina (1926-1927).

La documentació generada per l’Ajuntament durant la legislatura de l’única Alcaldessa de Cassà, Dolors Godoy (1979-1983).

Un arxiu de fons oral creat el 2008 amb vint-i-vuit entrevistes (de les quals setze son dones) que parlen de diferents àmbits: La vida domèstica la vida a la rereguarda, els espais de sociabilitat, la dimensió religiosa i els ritus de pas, sanitat i higiene.

La documentació de la comunitat de Religioses de Sant Josep (1859-1937) i la seva relació amb l'hospital, entre la qual hi ha un inventari de l'Hospital (1906) i la sol·licitud d'instal·lació de la comunitat per a que tenir cura dels malalts (1889).

El fons Enric Roca Bota on hi ha la correspondència epistolar d'Enric Roca Bota amb la pedagoga Pilar Vilaret (1868-1943).

A l’AMCS també hi ha documentació solta de la qual son protagonistas les dones com un llibre registre de peticions i ofertes a obreres 1939-1943 o la documentació del Sindicat el Porvenir en relació amb la vaga del suro del 1919 (on hi ha un conveni entre la Patronal i la societat amb els jornals mínims dels treballadors diferenciant els sous de les dones i els dels homes).

Aquest inventari i altres activitats sobre dones i arxius són accessibles a:

https://xac.gencat.cat/ca/dones-i-arxius/index.html